Pages

07 September 2007

Monopoli i inflacija

Vladimir Glogorov se slaže sa nama, samo je malo efektniji:

Da bismo videli da postojanje monopola ne može da objasni inflaciju, pretpostavimo da u privredi postoje samo monopoli. Kolika bi bila inflacija?

Nema zime za Svetsku banku

Dosta je bilo priče o budućnosti misija SB i MMF u svetu, osnosno njihove uloge u izmenjenim okolnostima posle globalnih ekonomskih promena u poslednje dve decenije.

Ja nikad nisam brinuo da će obe organizacije opstati i čak proširiti svoje polje delovanja. Uvek ima "svetskih izazova" koji se ne mogu rešiti bez njihove asistencije.

Ovde možete videti da Banka vidi svoju značajnu ulogu u borbi protiv globalnog zagrevanja. Pazite šta kažu za Srbiju:
Serbia and Montenegro has the potential to generate millions of dollars in carbon revenue over the next three to five years by leveraging investments in the energy, waste, forestry and agricultural sectors.

Ali, da bi se ti "potencijali" ostvarili, naravno:
The World Bank Can Help to Realize these Opportunities - The World Bank is Trustee of a number of carbon funds comprising public and private buyers. US$ 1 billion of funds are currently under management, targeted at project based transactions and the purchase of surplus allowances that have been “greened”. Through its experience in the market, the Bank brings to the table its ability to mobilize in-house and external expertise, links to sources of funding and technical support for carbon project development and supervision. The Bank supports host country capacity building through its CF-Assist (grant) program and training provided by the World Bank Institute.

Razmišljam, kad bi kojim slučajem Jim Hansen izašao sutra i rekao (kao što mnogi klimatolozi govore), momci, malo smo ipak preterali, ta priča o CO2 katastrofi je glupost, batalite tu trgovinu pravima na emisije, neka svako ispušta onoliko koliko mu treba.

Uh, koliko bi projekata SB propalo i koliko bi carbon accountants ostalo bez posla. Ne smem ni da zamislim. A i nema potrebe jer se neće desiti... Za dobre čike iz Vašingtona, stručne i spremne da pomognu, uvek će biti posla u trećem svetu. Sa globalnim zagrevanjem ili bez njega.

Mobing

Očigledno nam je potreban novi zakon, zasnovan na mobingometriji. Ne zezam se, pogledajte ovde.

Obratite pažnju na sledeće:
Kada su u pitanju delatnosti, mobing je u Srbiji najviše rasprostranjen u državnoj upravi, školskim i zdravstvenim ustanovama, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, odnosno u sektorima koje kontroliše država, rečeno je na skupu.

Znači da privatni sektor još jednom odnosi pobedu!

Samo da još ukapiram šta je taj mobing.

Taksisti

Taksisti u Beogradu najavljuju štrajk zbog odluke vlasti da dozvoli rad još 1500 taksista. Valjda je sada svima jasno kome toliko smetaju takozvani divlji taksisti, a ustvari ljudi bez dozvola za rad. Bavili smo se time ovde par puta.

Evo jednog komentara na vest:
Ako vam se ne svidjaju taksisti u Beogradu, dodjite kod nas u Novi Sad. Taksi vozila su nova, kad udjete ljubazni cika sa kravatom vas pita da li vam odgovara muzika, da li vam je hladno, toplo, kako ste... start kosta oko 100 din, a u 90% slucajeva ne treba nista doplatiti. Zasto je to tako? U Novom Sadu broj taxi vozila nije ogranicen.

Antinatovsko raspoloženje

Da li nam treba članstvo u NATO paktu? Po meni, ne. Zašto?

NATO je odbrambeni pakt. Da li nama preti opasnost od neke ne-NATO zemlje? Ne. Od koga će onda da nas brane?

Sa druge strane, time preuzimamo obavezu da branimo sve ostale članice NATO (član 5. Sporazuma). Da li njima preti opasnost od neke ne-NATO zemlje? Možda da. Recimo, Estoniji od Rusije. Ili, ako se Irak podeli, možemo očekivati da će kurdski deo imati teritorijalne pretenzije prema Turskoj. Da li stvarno treba da branimo Tursku? Mislim da ne.

Možda tu ima nekih drugih koristi, ali ja uopšte ne verujem u priču da je članstvo u NATO uslov za članstvo u EU. Mislim da je bolje da smanjimo broj vojnika na što je moguće manji broj i da ne bacamo pare za kupovanje NATO kompatibilnog oružja. Što da ne budemo free-rider, ako već možemo?

Kolektivizam

Mrzim kolektivizam. Nervira me čak i kada vidim naslove kao što su današnji na B92: "Crna Gora šokirana" ili "Zabrinutost SAD zbog stavova Srbije."

Ne može Crna Gora da se "šokira", niti mogu SAD biti "zabrinute", niti može Srbija "imati stav". Može to samo neki pojedinac ili mogu cele vlade u kojima sede pojedinci. Znam da se to samo tako kaže, ali kad ovako mrzite kolektivizam onda vam sve smeta.