Pages

07 February 2011

Reagan i Obama

Kažu da je Obama opsednut Reaganom, njegovim moćima komunikacije, prijemčivošću, sposobnošću da neprijatelje pridobije na svoju stranu i tako dalje. Posle najnovijeg govora naciji mediji su ga često poredili sa Reaganom u tom smislu. Peter Robinson sa Hoover instituta, pisac čuvenog govora "Srušite ovaj zid, mr Gorbačov" objašnjava zašto je pogrešno porediti Obamu sa Reaganom.

Međutim, meni je za ovu priliku zabavnije da ih uporedimo na jedan drugi način, relevantan za ekonomsku politiku, pa čak i teoriju. Naime, obojica predsednika su se suočila u prvim mesecima svoje vladavine sa vrlo oštrim recesijama. I reagovali su vrlo različito. Pod Reganom, Fed je nastavio sa restriktivnom monetarnom politikom, dok je sam Reagan drastično smanjio poreze i odbio da poveća državnu potrošnju. Šta su Obama i Bernanke uradili neću da trošim reči: ukratko, sve suprotno od toga. I evo rezultata:

GDP rast pod Reganom i Obamom u prve dve godine:



Zaposlenost pod Reganom i Obamom:



Izvor Cato institute.

Kako sa 500 hiljada evra očistiti državu?

Možeš da postaviš bilbord na teniskom turniru, a možeš i da uradiš ovako nešto:


Za one koji nemaju 5 minuta da pogledaju video:

Estonci su organizovali kampanju "Let's Do It" čiji je cilj bio da se u jednom danu očiste sve divlje deponije. Pomoću posebnog softvera, ljudi su mogli da šalju geografske koordinate deponija, a koristili su i Google Earth. Onda je 3. maja 2008. izašlo oko 50.000 Estonaca i počistilo preko 10.000 tona smeća za 5 sati. I to je bilo to.

Ovde je zvanični sajt akcije, a ovde je jedan novinski članak.

PS. U komentarima, Stanislav skreće pažnju na svetski sajt ovog pokreta i poziva zainteresovane da se jave na stanislav@letsdoitworld.org.