Pages

05 May 2011

Majstor

Ostajem zapanjen sposobnošću majstora da svako-malo izmisli način kako da neku razumnu i dobru ideju obuče u demgaško i štetno ruho i od nje napravi jednu ispraznu ljušturu ili kada ga krene potpunog monstruma. Ajde najbolje da svaki Beograđanin dobrovoljno odabere kome će slati pola svoje plate van 011.

Za promenu afirmativno

Jedna od kultnih pesama Zabranjenog pušenja, "Dan Republike" koja govori o hipokriziji tiranije i supstituisanju bazičnih životnih stvari ispraznim, ali velikim floskulama, ima jedan stih u kome žena kaže Draganu "skrati jezik, mogu te čuti", ali se na kraju dođe do istine da je osnovni problem u doba blagostanja koje nam se danas potura kao zlatno doba činjenica da za Dan Republike "ne radi grijanje". Ja sam danas ostao zapanjen malom stvari koja nije praksa u zemlji u kojoj vas od mesne zajednice do glave države (kakokad, nekad premijer, nekad predsednik) uglavnom tretiraju kao vola, da 5.5. radi grejanje jer se napolju dešava, ah, fenomen koji se ne uklapa u neke priče ekoloških fanatika, ali koji temeljno hladi stanove. Ne znam da li su moja očekivanja mala, ali sam za nijansu još veći pristalica regionalizacije, nekako mi se čini da kod Dragana koji jeste levičar i koji voli stvari koji meni nisu bliske, za promenu radi grejanje.

American Boy

Spomenici

Čarls Kroford je linkovao na fotografije 25 spomenika iz komunističkog perioda, sa teritorije bivše Jugoslavije, pogledajte.

Moj doprinos se nalazi u ukazivanju na to da je zanemaren jedan, po mom mišljenju, među čudnijim spomenicima - petokraka na brdu Čačalica kod Požarevca. Pogledajte i sami:




Dakle, radi se o stilizovanim petokrakama, a spomenik je visok nekih 20-25 metara. Ako se dobro sećam, napravljen je negde sredinom 80-ih, dakle Tito je bio uveliko mrtav.