Pages

06 November 2012

Kako tehnologija pokreće društvo

Lepo je na dan američkih izbora pogledati ovaj video u kojem Danac Lasse Birk Olesen daje primer tri tehnologije koje mogu više da promene svet nego bilo koji političar - Seasteding, Bitcoin i 3D printing.




Amerika bira 4


U međuvremenu i naši mediji su počeli da daju i poneki smislen članak o izborima za predsednika SAD, koji je i v.d. predsednika sveta. Za danas je ostalo da se malo više kaže o prognozama. Krajnji zaključak nakon kampanje je da je teško dati decidnu prognozu, ali ako je verovati anketama i analizama neke stvari su sigurne:

- Razlika u broju glasova između dva kandidata biće mala, možda i manja nego što je bila 2000. godine. Dobijanje većine glasova ne mora nužno da znači i pobedu, ali su mnogo veće šanse da Obama sa manje glasova dobije elektorsku većinu, nego da se to desi Romniju.
- Za sada je izvesno da demokrate imaju sigurnih 201 elektorskih glasova, a republikanci 191. Od preostalih 146 glasova demokrate se nadaju Pensilvaniji koja nosi 20 (mada republikanci tu ne odustaju, naprotiv) i Mičigenu koji nosi 16 glasova. Republikanci su kaparisali Severnu Karolinu koja ima 15 glasova. Time dolazimo do odnosa 237:206. U osam država niko nije odmakao više od nivoa dve statističke greške, pa je samim time sve u domenu greške u uzorkovanju. U domenu +/- 4,5% Obama ima bolje rezultate u proseku.
- Da bi Romni pobedio na izborima o preostalih osam država mora u svakom slučaju, osim krajnje teorijskom, da dobije Floridu (29) (za šta ima dobre šanse) i da namakne preko toga još 34 elektorska glasa, a to je moguće na dva načina Preko Ohaja (18) i Virdžinije (13) ili preko Viskonskina (10) i Virdžinije. Teško je verovati u treću opciju Ohajo i Viskonsin. U prvom slučaju potrebno je da pobedi u još jednoj državi, u drugom slučaju u još barem dve. Ako dobije samo u Ohaju, potrebno je da pobedi u barem tri preostale države, ako pobedi samo u Virdžiniji mora da pobedi takođe u tri, ali u da Nju Hempšir nije jedna od njih, a ako pobedi samo u Viskonsinu mora pobediti u sve preostale četiri države. ("preostale države" su Kolorado (9), Ajova (6), Nju Hempšir (4) i Nevada (6).
- Ankete tvrde da se nijedan od ovih scenarija neće dogoditi i da će Obama pobediti, naravno u domenu greške u uzorkovanju.
- Kada je reč o uzorkovanju postoje indicije da uzorci imaju određenu dozu greške jer je u među vremenu porastao broj registrovanih republikanaca. Smanjena je izlaznost i prevremeno glasanje i prednost koju imaju registrovani birači demokrata nad registrovanim biračima republikanaca u preliminarnom glasanju u poređenju sa izborima 2008. godine. Drugim rečima, izbori 2012. godine po strukturi izlaznosti će više ličiti na izbore 2004. i 2000. godine, nego na izbore 2008. godine. Ali to ne menja zaključak da je trka u najboljem slučaju neizvesna, a verovatno sa Obamom koji ima malo veće šanse.
- Ankete pokazuju da je Sendi pozitivno uticala na Obamin rejting i da je on definitivno miljenik (ne)sreće, koja mu je ovaj put dala ipak mnogo manje vetra u leđa nego ekonomski krah u oktobru 2008. godine.
- Dakle, predsednika SAD ćemo možda znati već jedan sat posle zatvaranja birališta, a možda ćemo čekati i mnogo duže nego što je uobičajeno jer ako se u ključnim državama rezultati budu lomili u promilima brojanje će potrajati. U istoriji SAD bilo je i neizvesnijih izbora po državama od onih na Floridi 2000. godine.
- Kada je reč o Senatu gotovo da nema dileme da će demokrate zadržati tesnu većinu, jer je daroviti kandidat republikanaca za senatora iz Indijane uspeo u rekordnom roku da rastera umerene birače idiotskom izjavom o začeću tokom silovanja kao božijoj volji. Bez Indijane gotovo je nemoguće da se promeni većina. Tako su se republikanci dva puta spotakli na isti kamen, prvo u Misuriju, a potom u u Indijani gde nije trebalo biti neizvesne trke.
- Kada je reč o predstavničkom domu, repulikanci će zadržati većinu, ali nešto "utanjenu".
Sve u svemu, sutra od 1h počinje duga, ili možda i kratka izborna noć, a ja mislim da za R&R vredi navijati, doduše ne kao za Zvezdu 1991. godine, svim srcem.